ts_leeg_v3 sbi_leeg_v2 ts_vol_v3  sbi_leeg_v2  start_leeg ts_leeg_v3 sbi_vol_v2  start_leeg

Deze monitor is gemaakt om de Nederlandse arbeidsmarkt in kaart te brengen. Hier vind je de cijfers over arbeidsmarktvolume (hoe de situatie binnen een sector is en door de tijd verandert) als ook over arbeidsmarktstromen (cijfers over hoe werknemers zich tussen sectoren verplaatsen). Het dashboard bevat zowel statistieken over de Nederlandse arbeidsmarkt, als grafieken met cijfers over tien Topsectoren. 
In het keuzemenu aan de linkerkant kun je kiezen tussen een sectorindeling conform de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) of een sectorindeling conform de Topsectoren.

Voor vragen en meer informatie over de Roadmap Human Capital Topsectoren 2020-2023, zie: https://humancapitaltopsectoren.wijzijnkatapult.nl/

 

In onderstaande figuur wordt het aantal werkenden in Nederland getoond naast de groei van de bevolking.

Let op: De cijfers komen uit verschillende bronnen met verschillende methoden en zijn hierdoor niet exact met elkaar te vergelijken.

De bevolking toont het aantal bewoners van Nederland op 31 december van het jaar.

De lijn Werknemers toont een telling van het aantal personen dat loon ontvangt van in Nederland gevestigde bedrijven (bedrijfseenheden) in alle sectoren (dus ook personen die voor een Nederlands bedrijf werken, maar er niet wonen).

De lijn Zelfstandigen toont een schatting (aan de hand van een enquête) van het het aantal zelfstandigen dat in Nederland woont (dus ook personen die in Nederland wonen, maar in het buitenland werken).

 

Het onderstaande figuur toont het aantal personen dat binnen een Topsector werkt.

De categorie "Overig" geeft een inschatting hoeveel personen er buiten de Topsectoren werken (zie het derde punt uit de uitleg hieronder).

In onderstaande tabel is het totaal van alle Topsectoren weergegeven voor een specifiek jaar, inclusief de in- en uitstroom. Bij de tabel hebben we de volgende opmerkingen:

  • Het totaal van de losse Topsectoren telt niet op tot het totaal van de Topsectoren zoals genoemd in de tabel. Dit komt doordat er sprake is van overlap. (1) Er is sprake van overlap doordat bepaalde SBI-codes aan twee of meer Topsectoren zijn toebedeeld en (2) er is sprake van overlap doordat personen bij twee of meer bedrijven kunnen werken. In dit laatste geval geldt dan wanneer een persoon in de Topsector Agri & Food werkt en in de Topsector Chemie dat ze afzonderlijk meetellen bij beide Topsectoren, maar slechts één keer bij het totaal van de Topsectoren. 
  • Het totaal van alle sectoren in Nederland is berekend door te kijken naar het aantal unieke werkzame personen bij alle bedrijven in Nederland. In dit geval worden personen die werkzaam zijn bij twee verschillende bedrijven slechts één keer geteld. 
  • Het totaal van alle niet-Topsectoren is berekend door het verschil te nemen tussen het totaal van alle sectoren in Nederland en het totaal van de Topsectoren. Belangrijk: dit is een schatting van het aantal personen dat werkzaam is bij de niet-Topsectoren. Het is namelijk mogelijk dat er personen zijn die zowel werkzaam zijn bij een bedrijf dat valt onder de Topsectoren als bij een bedrijf dat niet valt onder de Topsectoren. Wij hebben hiervoor niet gecorrigeerd.